touwslagerijSteenbergenGorssel - Veritas Loge Deventer

Ga naar de inhoud
02-05-2019 Excursie naar Touwslagerij Steenbergen in Gorssel
Op donderdag 2 mei brachten onze leden, vergezeld van enige partners een bezoek aan Touwslagerij Steenbergen in Gorssel. Dit bedrijfje is één van de twee laatste authentieke touwslagerijen in ons land. Zij vervaardigen op ambachtelijke wijze nog zeer specifieke producten van natuurlijke materialen op een 180 meter lange lijnbaan. De gedreven eigenaar nam ons in een boeiende rondleiding mee door het productieproces en ging uitgebreid in op de vele aspecten van de basismaterialen en de verwerking daarvan tot prachtige producten.

In de omgeving van Harfsen werd vervolgens een bezoek gebracht aan Educatieboerderij ’t Velder van de familie Groot Koerkamp. Tijdens de hartelijke ontvangst met koffie en thee kwamen de diverse aspecten van het boerenbedrijf aan de orde en ontspon zich een levendige discussie over het wel en wee van deze prachtige bedrijfstak. Op ’t Velder worden 140 melkkoeien gehouden die ondergebracht zijn in een prachtige open stal met vrije uitloop onder voorwaarde dat door robots gemolken koeien, hun melk keurig hebben afgestaan. De dieren melden zich drie maal daags bij de “aftappunten” om hun kostbare lading melk in te leveren. Zendertjes met hun specifieke gegevens brengen de koeien keurig voor de robot, waar hun uier automatisch wordt gepoetst en ontsmet om eveneens automatisch te worden aangesloten op de melkmachine. Wij werden uitgebreid geïnformeerd over het gehele proces door alweer een gedreven ondernemer.

Na deze twee zeer boeiende excursies werd de middag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd bij restaurant “De Hoek” in Gorssel. Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst waarvoor een loge-avond met zitting werd “opgeofferd”

Enige indrukken kunt u zien op de volgende foto's:

Terug naar de inhoud