ontstaan IOOF - Veritas Loge Deventer

Ga naar de inhoud
I.O.O.F. ( Independent Order of Odd Fellows)

Wat is dat eigenlijk voor een vereniging?
Wat doen ze?
Wat willen ze?

De I.O.O.F. (Independent Order of Odd Fellows) is een internationale organisatie, in 1819 ontstaan in Noord Amerika en gesticht door Thomas Wildey. Zij streeft naar broederschap over de gehele wereld. Kernbegrippen daarbij zijn: verdraagzaamheid, respect, betrokkenheid en geestelijke ruimte.

In de praktijk vertaalt zich dit in: werken aan jezelf en aan een betere wereld, respect voor de ander, een open oog en oor en het zoeken naar het diepere in het leven. Deze kernbegrippen worden door ons samengevat in drie woorden, namelijk liefde, vriendschap en waarheid. Het symbool wat daarvoor wordt gebruikt bestaat uit drie verbonden schakels.

De zorg voor elkaar, het maatschappelijk aspect en het werken aan jezelf, door middel van verdieping en bezinning, staan daarbij centraal.

Door wekelijkse bijeenkomsten en het luisteren naar- en bespreken van op verdieping en bezinning gerichte "bouwstenen" en bijdragen van maatschappelijke en/of culturele aard, wordt ieder lid de gelegenheid geboden in een sfeer van rust alle "bijdragen" te ontvangen.

Zoals reeds werd aangeduid is de I.O.O.F. een internationale vereniging, waarvan de grootste ledentallen zijn te vinden in de Verenigde Staten en de Scandinavische landen. U kunt <<hier>> meer informatie vinden over de ontstaansgeschiedenis van de Odd Fellows. Op de website van de landelijke vereniging (www.oddfellow.nl) kunt u links vinden naar de Grootloges van alle landen.

In Nederland zijn een kleine 4000 leden actief in zo'n 100 loges. Dit geschiedt onder auspiciƫn van de Grootloge Nederland, met als jurisdictie Nederland an Belgiƫ. Op de website www.oddfellow.nl kunt u per provincie de actieve loges vinden.

In Deventer is de Veritas-Loge No. 10 gevestigd. De leden komen uit Deventer en de wijde omgeving. De Veritas Loge kent momenteel zo'n 33 leden. Ook u bent van harte welkom! Als u eens vrijblijvend wilt komen kennismaken neem dan contact met ons op en klik <<hier>>

Terug naar de inhoud